Het belang van gronden

Gronden, we vergeten het zo makkelijk. Er is dan ook zoveel dat ons weg trekt van het gegrond-zijn. Stress, prikkels, to-do lijstjes, angsten, zorgen en meer roepen voortdurend om onze aandacht. En die geven we heel vlot weg. Goed gegrond zijn, is energetisch in contact staan met de aarde, met beide voeten stevig in de grond. Je bent je bewust van je lichaam en haar noden en signalen. Je voelt zowel jezelf als de wereld om je heen goed aan, vanuit een innerlijke rust en stabiliteit. Je bent in het hier en nu en vertrouwt in je zelf en het leven.

Minder goed gegrond zijn, kan veel bijwerkingen hebben. Je kan je onrustig en uit balans voelen, makkelijk geïrriteerd zijn, moeite hebben met je concentreren, vermoeid zijn, veel piekeren, onzeker, ongeduldig of angstig zijn. Je zit met je aandacht vooral in je hoofd en bij andere mensen of zaken buiten jezelf. Je verliest het contact met je eigen lichaam en vooral met je gevoel. Hierdoor wordt het moeilijk om te genieten van het moment. Het wordt onduidelijk waar jij écht nood aan hebt, waar je diep vanbinnen naar toe wil. Dat maakt dat je je makkelijk gaat conformeren naar ‘de standaard’ of naar (mogelijke) verwachtingen van anderen.

Gronden op zich is niet zo moeilijk. Goed gegrond blijven, is een staat van zijn, een levensstijl. Het vraagt om voortdurend bewust om te gaan met je aandacht, om geregeld in te tunen bij jezelf en je focus terug bij jou te leggen. Hoe verder je van je gevoel verwijderd bent geraakt, hoe langer en hoe vaker je je mind zal dienen te trainen. Eens het gronden een gewoonte is geworden en door je systeem als een ‘nieuw normaal’ is geaccepteerd, ga je het vanzelf toepassen en van daaruit functioneren. Je krijgt het gevoel dat je wortels stevig in de grond staan, net als die van een boom. Je blijft rechtop staan, zelfs wanneer het stormt. Vanuit je wortels kan je oneindig veel energetische voeding aftappen uit de aarde, en afvoeren wat je niet langer nodig hebt. Zo houd je je systeem schoon en in balans. Vanuit een sterke gronding ontwikkel je meer vertrouwen, innerlijke kracht, intuïtie en een heldere blik op je pad.

De omgeving waar je het makkelijkst kan gronden, is de natuur. Alleen al een bos binnenwandelen, een berg op hiken of in het water springen, trekt je focus naar het moment. Ook met je blote voeten in het gras lopen of letterlijk in de aarde wroeten in de tuin werkt sterk aardend. Maar ook ontspannende bezigheden die een volledige focus vragen, zoals koken, yoga, sporten, naaien, een baby wiegen, sauna, massage, muziek luisteren, creatief bezig zijn, mandala’s inkleuren, bouwen, … kunnen grondend werken. Het is maar net waar jij blij van wordt.

Er zijn ook verschillende hulpmiddelen die ondersteunend werken bij het gronden, zoals wierook, rustgevende muziek, etherische olie, warm water, edelstenen enzovoort. Maar de allerkrachtigste inwendige tool om energetisch te verbinden met de aarde, is mediteren en visualiseren. Je leert om uit je hoofd te komen en te ‘zakken’. Je blijft makkelijker bij jezelf en je kan letterlijk de connectie en de zwaarte in je onderlichaam leren voelen.

De meeste vormen van meditatie werken grondend. Toch kan je nog specifieker ingaan op het gronden en het proces stap voor stap inbeelden en voltooien. Probeer zeker de speciale en toegankelijke FLOW grondingsmeditatie eens uit. Maak geregeld 20 minuutjes vrij om hier bewust (en alleen) mee bezig te zijn. Is deze toch niet helemaal jouw ding, of krijg je nood aan afwisseling? Kijk eens rond op Youtube of Google naar wat jij aangenaam vindt, want dat is voor iedereen anders.

Heb je nood aan meer of dieper? Kom in de veiligheid en de kracht van een dragende groep mediteren tijdens onze wekelijkse Versterk jezelf meditatielessen.

Nood aan nog meer en dieper? Doe mee aan de intense 6-delige training ‘Ontspan en versterk jezelf’, een echte FLOW klassieker!