5 redenen om écht te leren ontspannen

Cover Ontspan & versterk jezelf.jpg

Echt ontspannen is niet makkelijk. We zijn eerder gewend om ‘half’ te ontspannen: film kijken, scrollen op de tablet, stevig sporten, een etentje met vrienden (en wijn),… Ieder heeft zo zijn bezigheden die een fijn gevoel geven. Maar zoals het woord het zelf zegt, ben je nog steeds ‘bezig’ met iets. Je leidt de aandacht van de stress of onrust af naar die ene activiteit, waardoor je het tijdelijk niet gewaar wordt. Dat voelt goed, maar de stress of onrust komt terug eens het ontspannende effect is uitgewerkt. De oorzaak zit er nog steeds. Wat als je af en toe ’s fysiek zou stoppen met ‘bezig zijn’? En de aandacht van je geest naar binnen keren in plaats van naar buiten? En zo de confrontatie aangaan met de onrust binnenin? Hoe doe je dat? En is dat niet ongelooflijk saai?

De aandacht naar binnen keren kan met relaxatie, mindfulness en mediteren. Meditatie is een belangrijke tool om via echte ontspanning in een toestand van rust te komen met geest én lichaam. Je leert loslaten wat je stress geeft. Meditatie bestaat in talloze vormen, welke vorm het meest geschikt is voor jou, weet je enkel door het uit te proberen.

We zetten hier 5 belangrijke redenen om écht te ontspannen op een rijtje.

1. Je komt op een fijne manier tot rust

Mediteren en mindfulness beoefenen, kan soms best confronterend zijn. Zoals bij elke nieuwigheid heb je tijd nodig om het onder de knie te krijgen, en om de weldoende effecten er van te voelen. Sommige mensen slagen er perfect in om op zichzelf te mediteren, anderen voelen zich comfortabeler onder begeleiding en/of met de steun van medebeoefenaars. Ook de omgeving is belangrijk. In de gezelligheid en veiligheid van de warme yogazaal en groep gelijkgestemde zielen ga je vanzelf ‘gronden’, rustiger ademen en zorgen achter je laten. Tijdens de begeleide meditatie-oefeningen leer je de aandacht naar binnen keren tot diepgaande ontspanning komen. Je geraakt in een ‘hoofd in de wolken’ staat, en zweeft bijna buiten nadien 😉

2. Je verstevigt je immuniteit en je leeft langer

Recente onderzoeken bevestigen dat stress je vatbaarder maakt voor infecties. Bij zware, langdurige stress kunnen er zelfs forse infecties ontstaan, wat dan weer kan uitmonden in (ernstige) ziekte. Ook zorgt stresshormoon cortisol voor chemische schade in je DNA, waardoor je cellen minder goed delen, en je dus sneller ouder wordt. Daar tegenover staat dat positieve ervaringen het immuunsysteem kunnen versterken en je DNA weer kunnen herstellen. Joggen, een massage laten doen, muziek beluisteren, een fijne babbel slaan,… Het helpt zeker. Ook mediteren en je mindset op positief  zetten, werkt heilzaam. Diepe ontspanning geeft aantoonbare veranderingen in het bloed, die wijzen op een verstevigd immuunsysteem en gezondere cellen.

3. Je slaapt beter

In een staat van ontspanning ga je je lichaam weer beter aanvoelen. De aanmaak van cortisol en adrenaline wordt stopgezet, waardoor al je lichaamsfuncties weer actief worden. Je lichaam krijgt als het ware toestemming om moe te zijn en je wordt een ‘gezonde moeheid’ gewaar, waardoor je dieper slaapt. Ook het doorbreken van de stress- en piekermodus zorgt er voor dat je sneller in slaap valt.

You-cant-stop-the-waves

4. Je leert beter omgaan met stress en negatieve invloeden

Door met aandacht naar jezelf te kijken, ga je ontdekken wat goed is voor jou. Zo kan je je reserves weer aanvullen, wat je weerbaarder maakt. Je leert technieken om jezelf beter te beschermen, veerkrachtiger te worden en niet mee te gaan in andere energieën.

5. Je krijgt een nieuwe kijk op jezelf en het leven

Door meditatie en mindfulness te beoefenen, ga je je leven en jezelf van op een afstandje bekijken, zonder oordeel. Daardoor krijg je meer zicht op het geheel, in plaats van op kleine, misschien onbenullige details. Je leert meer handelen op je gevoel, waardoor je ook in de praktijk je dagelijks leven op een andere en gezondere manier gaat benaderen.

Wat nu? FLOW biedt verschillende mogelijkheden om écht te leren ontspannen. Er is de wekelijkse meditatieles op woensdag om 20u15, en de terugkerende 3-delige relaxatiereeks Ontspan & Versterk jezelf. Deze reeks leert je een mix van relaxatie-, mindfulness- en meditatietechnieken aan. De volgende reeks vindt plaats op 26/11, 3/12 en 10/12/2017, de daarop volgende start in februari 2018. Twijfel je nog? Stel gerust je vragen of mail je bedenkingen naar admin@flow.world.