Gezond receptje van Nastassja

Healthy CHOCOLATELOVE taart

Een receptje van voedingsconsulente Nastassja.

Chocoladetaart zonder suiker

Gezond eten of leven wil niet zeggen dat je niet meer mag genieten! Deze heerlijke chocoladetaart is zonder bloem, melk of suiker. Een gemakkelijk te volgen recept, met de Amazeke als alternatief ingrediënt voor zuivel en suiker. Dit interessant en gezond Japans drankje is niet noodzakelijk, maar een prima alternatief.

Ingrediënten
140 gr pure stevia chocolade in stukjes van Cavalier (te vinden in Delhaize of in de biowinkel)
4 eieren
250 g gepelde, gekookte rode bieten
1 appel
2el agavesiroop
6 druppeltjes stevia (of meer naar smaak)
1 el fijngemalen lijnzaad
1 el  cacaopoeder
1 tl bakpoeder
1 tl vanille
Beetje zeezout
120 g amandelmeel
4 el kokosolie
2 el amazake
Pecannoten in stukjes (of indien nog zoeter – carameliseren met beetje honing)

Werkwijze
Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een taartvorm van 22 cm in. Smelt de chocolade. Klop de eitjes los. Pureer de gekookte bietjes samen met de appel heel fijn.  Roer de bietjes goed door de eitjes. Doe er de agavesiroop, stevia, lijnzaad, cacaopoeder, amazake, bakpoeder, vanille en zout bij en maak zo een glad deeg. Als laatste meng je het amandelmeel, het gesmolten kokosvet en chocolade en stukjes, pecannoten erdoor.
Doe dit mengsel in de taartvorm en bak de taart in 45 minuten gaar (afhankelijk dus hou de taart goed in het oog). Prik met een vork in de taart, ze is gaar als er niets aan blijft kleven. Laat de taart eventjes afkoelen en haal daarna uit de vorm. Werk af met cacaopoeder, gebakken amandelschilfers en enkele pecannoten.

Wat is Amazake? Bij de fermentatie van granen komt een afbraakproces op gang van complexe koolhydraten en eiwitten. Hierdoor krijg je een zoet, voedzaam en gemakkelijk verteerbaar product. In Japan wordt het al honderden jaren geproduceerd. Voor het maken van sake wordt hetzelfde proces gebruikt maar de fermentatie wordt hier niet vroegtijdig afgebroken waardoor er alcohol gevormd wordt. Dit is niet het geval bij de Amazake. Het heeft een milde zoete smaak en een zachte puddingachtige structuur..
Door de zoete smaak en zijn consistentie is het ideaal voor tal van desserten of drankjes.