Huidhonger, iets van alledag.

Huidhonger. Het is een mysterieuze term voor een symptoom dat meer en meer aandacht krijgt. Het wijst op een sterke behoefte aan aanraking via de huid en ontstaat doordat de tastzin prikkels nodig heeft. Niets abnormaals dus, de tastzin is de meest primitieve vorm van communicatie en de huid is met zijn 1,6 vierkante meter het grootste orgaan van de mens.

Onvervulde verlangens
Bij bejaarden komt huidhonger veel voor, omdat de tastzin langer actief blijft dan de andere zintuigen. Het aantal aanrakingen neemt af en ze blijven op hun honger zitten. Baby’s hebben het in grote mate en ontwikkelen zelfs beter als de huidhonger voldoende wordt gevoed. Gebeurt dit niet, dan kunnen er onvervulde verlangens blijven hangen. Gezien de drukke agenda’s van werkende ouders en de vroeger meer vanzelfsprekende afstand tussen ouders en kind, is het niet verwonderlijk dat veel volwassenen vandaag de dag enorm hunkeren naar aanrakingen.

Afbeelding

Mensen zijn zich niet altijd bewust van hun huidhonger, tot ze het genot van een fijne aanraking ervaren. Meestal gebeurt dat op een moment van ontspanning en met een vertrouwde persoon. Al kan zelfs een onverwachte schouderkneep van een vage kennis een schokeffect geven. De behoefte om aangeraakt en gestreeld te worden, speelt niet alleen in seksuele zin. Al zijn Westerse mensen van nature niet knuffelachtig ingesteld buiten -en vaak ook binnen- hun intieme kring. Te dichtbij komen, wordt als bedreigend ervaren. Ook in partnerrelaties krijgen aanrakingen soms een ondergeschikt belang aan de beslommeringen van alledag. Het kan verkramping en blokkades geven en zelfs leiden tot fysieke en mentale ziektes.

Verdediging en contact
Neem bijvoorbeeld het Cassandra effect, dat ontstaat door het emotionele gemis bij personen met een autistische partner. Die is vaak niet in staat om de emotionele steun te geven die de ander nodig heeft. Er is geen sprake van schuld, maar het gemis kan leiden tot symptomen als een lage eigenwaarde, boosheid, psychische angst en een verlaagd immuunsysteem.

In de haptonomie, een therapie rond aanraking, onderzoekt de therapeut hoe de cliënt reageert op bepaalde aanrakingen. Gaat hij vluchten, vechten of bevriezen? Er wordt een onderscheid gemaakt tussen het ‘verdedigingslichaam’ en het ‘contactlichaam’. Het verdedigingslichaam beschouwt de buitenwereld als een potentiële vijand en leeft vanuit de verdediging. Het contactlichaam wil de buitenwereld verkennen en er contact mee leggen. Door een consensus te bereiken tussen die twee, zal de cliënt meer rust en openheid ervaren.

Huid-onderhoud
Kwalitatieve massages geven een gelijkaardig effect: ze stillen de bijna onverzadigbare huidhonger en geven op een veilige manier rust en meer openheid. Ook mensen in een gezonde relatie kunnen intens genieten van onder handen te worden genomen door een vakkundige. Niets anders kunnen dan loslaten en ontspannen, het is af en toe nodig. Huidhonger is te vergelijken met voedselhonger: het is beter om vaak en gezond te eten, dan één keer veel en daarna weer niets. Het vereist onderhoud.

Dus… je weet wat jou te doen staat. Voor jezelf of als cadeautje! Bij ons je massage boeken? Afspraak via hello@flow.world of 03 481 73 68. Alles over onze behandelingen vind je hier.