Yoga voor groentjes

Ben jij benieuwd naar wat yoga eigenlijk inhoudt? Wil jij het al langer ’s proberen, maar weet je niet goed hoe? Dan ben je zeker niet alleen. Ik hoor elke dag minstens twee personen vertellen dat ze yoga willen proberen. Ik heb me lang afgevraagd waarom ze het niet gewoon doén.Vrouw drempel

Welkom op de grote beginnersdrempel.

Ik draai ondertussen al een tijdje mee op mijn yogamat, maar herinner me levendig het onwennige gevoel van de eerste keren. Niet weten waar te gaan, staan of zitten. De verbazing om wat mijn buurvrouwen en -mannen konden. Zo dubbel zou ik me nooit van mijn leven kunnen plooien! En de frustratie omdat ik maar niet recht kon blijven staan of er niet in slaagde die doodeenvoudige pose ooit juist te doen.

Maar de rust die ik ervaarde bij het einde van de les, vond ik onbetaalbaar. Het gevoel dat ik een uur met niets anders bezig was geweest, maakte ruimte voor andere dingen en deed de onrust van tijdens de les snel wegebben. En die gestrechte rug voelde heerlijk aan. Mm, dat vroeg om meer!

Inside & outside information
Om die beruchte, vaak voorkomende beginnersdrempel alvast een stukje te verlagen, geef ik jou wat inside information mee. Meer dan alleen het puur praktische, want yoga draait om veel meer dan dat.

Man met matOp onze praktische pagina heb je ondertussen kunnen vinden wie onze lessen geeft, wat het kost en waar en wanneer je moet zijn. Ben jij iemand die de dingen neemt zoals ze komen? Denk jij van tevoren niet na over hoe zaken zullen lopen en lees jij je omgeving gewoon? Dan ben je al een halve yogi en hoef je niet verder te lezen. Kom gewoon naar de les, ervaar en geniet.

Ligt het voor jou iets moeilijker? Weet je toch graag wat je mag verwachten? Of denk je niet in staat te zijn om aan yoga te doen? Vraag je je af wat je moet kunnen om aan yoga te beginnen? En wat de vaste yogastudenten zullen denken van zo’n onhandig en onwetend geval?

Lees dan vooral verder.

Om te beginnen: voor yogastudenten is elke dag een nieuwe dag. Ze zien de lessen niet als een beter of sterker vervolg, eerder als een nieuwe start. Ze beginnen elke les anders, met een ander lichaam en mindset. Iedereen in de les is dus eigenlijk een beginner, elke les opnieuw. You are never alone!

Het begint bij… niet-lenigheid
De vraag die het vaakst wordt gesteld, is of je lenig moet zijn om aan yoga te doen. Eén makkelijk antwoord: neen. Als jij je ledematen kan bewegen, als je gewrichten, ligamenten en spieren het doen, kan je yoga. Of dacht je dat een danser vanzelf kon dansen? Dat een wielrenner zijn eerste keer uit zichzelf op zijn fiets sprong en vertrok? Yoga is een leerproces, net als elke andere vaardigheid.

Man in de knoopYoga is van oorsprong een hindoeïstische filosofie die leert de geest, het gevoel en het lichaam te beheersen, om daarmee de vereniging met God te bereiken. Onze Westerse interpretatie legt eerder de nadruk op het fysieke, in kracht, flexibiliteit, focus en discipline. Ook lichaamsbewustzijn en ademhaling komen voortdurend aan bod. Je bereikt er een eenheid tussen lichaam en geest mee: de rust die je na de eerste keren yoga al meteen ervaart.

Asana’s en soetra’s
Binnen yoga bestaan er een oneindig aantal poses, asana’s genaamd in het Sanskriet, de taal waarin de yogabeginselen werden opgetekend. In de lessen hoor je geregeld Sanskriet woorden terugkomen. Niets om van op te kijken, als er ‘asana’ in voorkomt, weet je dat het over een pose gaat. Asana’s zijn een onderdeel van de soetra’s, een soort richtlijnen en gidsen op de weg naar de realisatie van je persoonlijke essentie. Niet dat je de soetra’s uit je hoofd moet leren, maar het is handig om weten. Een andere soetra benadrukt vreedzaamheid tegenover alles en iedereen, waaronder ook jezelf. Vloeken op jezelf of jezelf veroordelen, is dus not done!

Een yogales is zowieso een oordeel-vrije zone. De sfeer en zachtheid in de yogazaal nodigen uit om eerder bezig te zijn met jezelf, dan met anderen. Er hangt een positieve vibe, negatieve gedachten blijven het liefst buiten. Ook naar jezelf toe dus, wat maakt het uit of je iets wel of niet kan, of het er goed uit ziet of niet? En hoe je er bij staat of welke kleren een ander draagt? De lesgever corrigeert je wel wanneer dat nodig is. Yoga is geen competitie.

Kwetterdekwetter
Nu je een idee hebt van de sfeer, kan je je afvragen hoe het er precies aan toe gaat in zo’n les. Laten we beginnen bij het moeilijkste: het begin. De kans is groot dat je niet de enige nieuweling bent. Er komen geregeld nieuwe of bijna-nieuwe mensen bij. Kom de eerste keer een tiental minuutjes op voorhand. Aan het onthaal zet een medewerker je gegevens in het systeem, geeft je een woordje uitleg en wijst je de weg naar de kleedkamer, de toiletten en de yogazaal. Daar kan je je al rustig installeren op je mat, terwijl de andere studenten gaandeweg komen binnengedruppeld.

Vrouw met mat

In FLOW heerst een rustige sfeer en de meeste studenten zetten zich voor het begin van de les al in kleermakerszit op hun mat om naar binnen te keren en rustig ‘aan te komen’. Sluit gerust aan met je matje, of kies een eigen plekje in de zaal. Die is ruim genoeg! In onze yogalessen bestaan geen hiërarchieën of vaste plaatsen.

Doodshouding
Neem in het rek onderaan ook een meditatiekussen en eventueel een dekentje als je er zelf geen hebt. Extra opties, props, zijn een bolster, een blok en/of een riem, afhangende van de les. De teacher zal aanwijzingen geven over welke props je nodig hebt. Die props liggen in het grote rek naast de toegangsdeur. Een les begin je staand of zittend op je mat. Je kan je gerust al comfortabel neerzetten in kleermakerszit of op je onderbenen, het wordt gauw wel duidelijk hoe je verder kan starten. In de yogazaal is het behaaglijk warm, dat zal je snel genoeg merken eens je begint met de asana’s. Hou je lange mouwen in de buurt voor het einde van de les, wanneer je afkoelt tijdens de laatste (rust)pose, savasana of doodshouding. Vrouw savasana

Hond in de zon
De lessen zijn erg gevarieerd, er zit steeds wat anders in. Verwacht niet van jezelf dat je meteen alle poses onthoudt en blindelings de uitleg van de lesgever kan volgen. Oefening baart kunst! Yoga lijkt makkelijk, maar dat is niet zo. Wees kwetsbaar en niet uit op resultaten. De lesgever zegt welke poses je aanneemt; jouw adem, lichaam en geest zijn je gids. Wees nieuwsgierig en open, om zonder vrees te proberen en verkennen! Vaak blijkt dat je veel verder kan dan je denkt, en dat angst je blokkeert. Eens je de verschillende asana’s min of meer beheerst, kan je dieper leren gaan in de poses en véél leren over de mogelijkheden van je lichaam.

Vrouw downward dogEr is één asana die voortdurend terug komt: downward facing dog of adho mukha svanasana. Het is een rustpose, waarin zowel de rug en de schouders als de achterkant van de benen worden gestrecht. Downward facing dog maakt deel uit van de Zonnegroet, een reeks poses die geregeld voorkomt bij het begin of verder in de les.

Vliegende shirts en broeken
Wat heb je nodig om yoga te beoefenen? Niks. We werken op blote voeten op de mat, dus schoenen mag je aan de deur laten. Er is prachtige, functionele yogakledij op de markt, maar hou dat voor wanneer je een tijdje meedraait. Een eenvoudige singlet en een comfortabele jogging of een legging en een losse top volstaan voor het begin. Hou er rekening mee dat je kan gaan zweten en af en toe (half) ondersteboven hangt. Lange haren, losse broeken en shirts vliegen dan soms alle kanten Man headstanduit.

De enige investering die de moeite waard is, is een eigen mat. FLOW biedt twee types top yogamatten aan: het type studiomat, grotendeels eco, met een goede grip en zeer duurzaam, 29 euro. En het type ecomat, een stuk dikker van textuur -geschikt voor de rustigere lessen, pijnlijke knieën en gevoelige ruggen- en 100% gemaakt uit ecologisch materiaal, 45 euro. Beide types zijn verkrijgbaar zijn in leuke kleurtjes. Je kan ze zelfs wassen in de wasmachine. Pure luxe voor een zacht prijsje! Verder biedt FLOW ook yogamattassen, meditatiekussens, bolsters en meer aan.

Namasté
In onze lessen mag zeker gelachen worden. De eerste die lacht, is meestal de lesgever  zelf, liéfst nog met zichzelf. De losse sfeer, de gezellige omgeving, de kleine groepen en natuurlijk de geweldige manier van lesgeven zijn de troeven van de yogalessen van Mariposa.

Om de les af te sluiten bedankt de lesgever iedereen met een namasté, Sanskriet voor ‘het licht in mij eert het licht in jou’. Wanneer de studenten gezamenlijk antwoorden met een buiging en een zelfde namasté, weet je waarover ze het hebben.

Zo, jij bent er klaar voor, nu is het aan jou! Benieuwd wat jij er van vindt…